torsdag, november 30, 2006

Parkering

Att köra ut från ett parkeringsgarage i Tokyo, är det samma sak som att köra ut ur ett liknande i Stockholm?

onsdag, november 29, 2006

Take it away Shinjuku!

För en tid sedan frågade Henrik "Keyboardtrummor? Är det framtiden?". Det känns som om att jag och André såg/hörde svaret vid Shinjuku Station igår.

Shinjuku
Jag måste få beskriva det ni ska få se på filmen. En man sätter sig i en liten van. Han har en knastrig högtalare på taket. Ur högtalaren strömmar musik från tiden under alternativt strax efter andra världskriget som han ackompanjerar med sitt keyboard han har på instrumentbrädan. Han sitter där själv. Mannen spelar vid Shinjuku Station, en station där över två miljoner pendlare passerar varje dag. Ja, ni kommer få se allt det är på filmen. Jag var tvungen att få skriva av mig.

tisdag, november 28, 2006

tre avklarade

Då har jag deltagit på mitt tredje och sista månadsmöte. På månadsmötet som tar två timmar avhandlar vi ekonomi, framtid/dåtid samt presenterar/avtackar kollegor. Allt på 100% japanska. Ibland snappar jag upp ord som DVD, creative directurur och Swedena.

På måndag flyttar vi till nytt kontor. Nytt kontor betyder nytt kodlås, ett lås som ska jobba med fingeravtryck som jag har förstått det. Några som vet exakt hur det går till är japanerna. De fick en 12 sidor lång genomgång av låset. Det tog 30 minuter. Här ser vi slide nummer åtta.

möte

måndag, november 27, 2006

baren - en japansk fest

I bekantskapskretsen finns det en bartender/barägare. När vi var på BBQ i början av min tid här i Japan fixade han en ölpump och försåg alla med just öl dagen lång. För någon månad sedan had vi en födelsedagsfest på hans bar för tre i gänget där han jobbade och slet kvällen lång. Det var ett sjöslag utan dess like.

Så i lördags fyllde bartendern själv år och fick stå på den för honom andra sidan av baren. Som han njöt. Han var över allt, drack allting och skrek "Jeeeeensöööör" och "Aahhhndrääeeh" till stämbanden gav vika.

Kvällens upplägg var som följer. Du betalar 180 sek i dörren och sen är baren din för en kväll. Unikt.

Andrés blonda hår var föremål för stor beundran hos samtliga bargäster. De smekte ömt hans hår i nacken och sa drömskt "Beckham".

baren

baren2

Symfonin

En serie där alla i symfoniorkestern får en egen bok. Fantastiskt!

symfoni

söndag, november 26, 2006

Till havs

Så har mitt tredje och sista besök från Sverige anlänt. André hann inte mer än sätta sin fot på japansk mark innan han befann sig på ett hav av miljoner små pachinkokulor.

fredag, november 24, 2006

Lustigahusen

Bak mitt väldigt vanliga hus i Meguro finns två lite ovanligare hus. Kolla ni ytterdörren på bild nummer två!

hus1

hus2

torsdag, november 23, 2006

Hos frisören

Om jag gör ett snabbt överslag tror jag det går sju frisörer per invånare i Tokyo. Ungefär samma siffror gäller för hundar och deras diton.

hund3

hund2

hund1

onsdag, november 22, 2006

Ett fall – En lösning

Inte så långt från Mockfjärd ligger Avesta. På fredag kommer André, bördig från Avesta, hit på ett veckolångt besök.
Jag börjar tro på en lösning.

tisdag, november 21, 2006

Get Moist!

Jens ringde och drog med mig på en mindre succé. Hans polare i The Moist Towelettes spelade live på What The Dickens. Kawaii!

måndag, november 20, 2006

Videodisko

Tor, Jacob, Ola och säkert några fler drar på lördag igång Videodisko på Debaser Medis.

Jag har säkert missupfattat alltihop och har inte "det rätta formspråket"... men här är en video de får av mig
att använda om de så önskar.

Japanerna snålar inte på belysning och säkerhet när de gör hål i vägen. Människor och robotar delar på ansvaret att vaja lysande batonger, pilar nästan far genom luften och konerna lyser röda som rubiner i solnedgången.

Cats & Dogs

Idag har det regnat precis hela dagen. Det gör det ibland i både Sverige och i Japan. Skillnaden är den att i Sverige så har kanske 3 % paraply vid regn mot Japans 103%.

paraply
Vidare var det första dagen med långärmad tröja.

fredag, november 17, 2006

Quiz

Vad har det här gänget filmer och tv-serier gemensamt? 24, Babel, Collateral, Deadwood och The Insider

De är alla bra säger kanske någon. Visst, det kan jag köpa. Men där handlar det om tycke och smak. Jag vill ha ett svar som inte går att bestrida.

Svaret är naturligtvis att de alla har med låten Iguazu av Gustavo Santaolalla.


Första gången vi hörde Iguazu var när Al Pacino gick på stranden och hade ett för honom mindre lyckat telefonsamtal med Russell Crowe i The Insider.

torsdag, november 16, 2006

Bosse Parnevik 2006

På tal om The Rap. Degrell som har en mycket bra blogg tipsar idag om denna film. En kille vid namn Aries Spear imiterar LL Cool J, Snoop, DMX och Jay-Z. Snoop och Jay-Z är så bra att man ramlar baklänges. LL och DMX skäms iofs inte för sig.

MC Takashi

TYO-ID ska flytta till nytt kontor den 4e december. När man flyttar måste man uppdatera kartan på hemsidan. Japanerna har valt att göra detta på ett lite annorlunda vis. Besökaren kan välja mellan The Map eller The Rap. Idag spelades The Rap med Mc Takashi in. Återkommer i ärendet.

mc_t

mc_t2

onsdag, november 15, 2006

Välkommen!

Nu har jag fått mitt första besök från Kirgizistan (Kyrgyzstan, en stavning jag gillar mer). Hjärtligt välkommen!

Trafikskola

När jag ska förklara för japanerna var jag, geografiskt, arbetar så hänvisar jag allt som oftast till "bilskolan med den röda bollen i Meguro" och alla är med mig direkt. Den röda bollen syns likt kinesiska muren även från rymden.

Bilskola


Roligt är att eleverna hårddrillas på en inhängnad plan bak trafikskolan med små vägar ungefär som de som finns på Legoland innan de får ge sig ut i trafiken. Brukar stanna till och titta på den lilla planen där nervösa och artiga elever försöker undvika varandra.

tisdag, november 14, 2006

Digi Nikki

Digi Nikki har en podcast vid namn Polypunk där jag hittade fantastiska Johnny Wa Gokigen Naname . Klippte ut ur podcasten. Misstänker att den är lite fipplad med och efterlyser nu en mp3a med låten med Juicy Fruits som den ska vara.

Cornelius

Jag kom en timme innan Cornelius skulle spela på Apple Store Shibuya och hade tänkt webba lite på butikens datorer innan spelningen började. Hur dum är jag? Det var en lång kö utanför butiken. Efter mig i kön ställde sig fem personer och sen var det fullt. Jag och många med mig kollade på film på våra iPods medan vi väntade som en enda stor Mac-familj. Själv kollade jag första avsnittet av The Wire säsong tre. Rekommenderas varmt.

Cornelius
Cornelius spelade en av mina favoriter, Gum, som egentligen inte är så väldans bra men det låter 100% Japan.

måndag, november 13, 2006

Veckans omslag

Här kommer veckans skivomslag. Musiken tillhör vad som enligt titeln A Sailor Blouse and The Machine Gun bör vara veckans TV-serie.

machinegun

söndag, november 12, 2006

planktron

Jaha. Rapporterna verkar entydiga. Bingo Royale var ingen munter historia. Hur som helst så tycker jag inslagen med Shinji är festliga. Festligt är också att Tor och hans Planktron gillade musiken så mycket att de gjorde en remix.

I remixen får ni höra konstnären Karl Larsson säga gatnamn tagna från hans ljudkonstprojekt "Kristianstad". Shinji-musiken skrevs en gång i tiden för att tonsätta detta konstprojekt, allt i största hemlighet.

Enjoy!

Takakonuma Green Land

Någon vecka innan jag begav mig till Tokyo fick jag ett tips av Tor om ett förfallet nöjesfält som skulle ligga en bit utanför Tokyo. Hur Tor hittade det stället på www bryr jag mig inte om. Jag är bara glad att han gjorde det. Japanerna kan dock inte på något sätt förstå hur jag fick nys om stället och de kan inte släppa det. "It is so funny".

Klockan 07.00 träffade jag Suzutomo, Mitomo, Miyoshi och Shinji vid Meguro Station. Suzutomo har precis köpt en ny Nissan Presage som han gärna tog på en alldeles för lång dagsutflykt. En riktigt skön bil för övrigt. Tre Samshing Pumpkins- och två Weezer-album senare kom vi fram till Takakonuma Green Land.

Takakonuma Green Land öppnade 1973 och var det största nöjesfältet i Fukushima Prefecture som ligger fyra timmar rakt norr om Tokyo. Parken gick hur bra som helst i många år men inga nya investeringar gjordes. Parken blev gammal och trött och intresset svalnade. Så 1999 lämnade ägarna stället vind för våg. De smet helt enkelt med skulder upp över öronen. Nu vill ingen betala för nedmonteringen. Tack vare detta fick fyra japaner och en svensk, alla runt 30-strecket, känna sig som om de var 13 år igen och hade hittat det coolaste stället på jorden.

Självklart skull det ösregna hela dagen. Vi stannade till och köpte regnrockar täta som Mariekex för 100 円. De hjälpte föga.

Välkomna till Jens of Japans längsta post med 22 bilder. Jag ger er Takakonuma Greenland.

kulle1

entre2

karta

pariser2

pariser3

pariser1

grupp

skena5

skena4

vagn

kontroll

hast1

gruppbild

spelhall1

spelhall3

kontor1

snurra1

snurra2

bob2

skena2

bob

kulle3
Frusna och våta fick vi i oss lite mat på en lokal restaurang. Dästa till max begav vi oss upp i bergen till en het källa (som rankas 7a i Japan) med 41,5 grader varmt vatten som osade rikligt av svavel. Uppvärmda vände vi Nissan mot Tokyo.

UPPDATERAT
Jacob efterlyste ett bildspel med musik. Så här kommer i princip alla bilder jag tog. Fipplade inte för mycket utan lät iPhoto sköta jobbet så det blev en 6.27 minuter lång film. Ja ja. Det lär väl bara bli Jacob som kollar.

torsdag, november 09, 2006

Shinji på SVT


På lördag klockan 22.15 kommer Shinji medverka i SVTs nya program Bingo Royale. Vi spelade in 22 stycken filmer, som kommer rulla i programmet och på www, under Ted och Davids Tokyovistelse.

Jacob har gjort programmets väldigt fina logga och undertecknad har skapat den drömlika musiken, som doftar Enya innan hon breakade och blev så där stor, till Shinji-filmerna.

Hur programmet är/blir är det ingen som vet.

Snask

Kråkan bjuder på chokladkulor av olika sorter. De är inte så goda men tar igen det med den mycket fina förpackningen.

snask

onsdag, november 08, 2006

Daikanyama

Lasse tog en sista shoppingrunda i Daikanyama. Allt vi kom hem med var en plastgubbe till Jacob.

daikanyama1

daikanyama2

McDonalds

I staden Kristianstad där jag är född finns sedan 12 år tillbaka ett McDonalds. Efter några månader fick de ändra öpptetiderna från 03.00 till 24.00 fredagara och lördagar då det var för mycket fylla och slagsmål inne på stället. Situationen är det omvända i Tokyo. De stänger aldrig och ingen slåss. Jag snurrade ett varv runt min plats med kameran och fångade dessa ungdommar som väntar på första tåget hem. Kristianstad och Tokyo kommer nog aldrig mötas.

McD

tisdag, november 07, 2006

Design tide

Tokyo älskar designfestivaler, utsällningar och allt runt de områdena. Design Tide 2006 var en stor festival spridd över hela stan. Jag fattade tycke för den här bänken/stolen. Fast ge mig ett annat träslag tack. Välj själv. Notera den orange boken nere i bild. "Open your mind". Det är mycket sådant.

bänk

Fest, outsider & karaoke

Det var månadsmöte och med den följer en fin fest för hela jobbet. Lasse fick följa med och i efterhand berättade Takashi att "det var första gången vi hade en utomstående med på vår fest. Det var ett försök. Det gick jättebra. Kul". Visst var det kul!

Jun och Yuka var av misstag(?) klädda som syskon(?).
syskon

kara
Kvällen avslutade i det sex våningar höga karaokepalatset vid Meguro Station. Shinji är karaokens okrönta konung. Han ger micen allt vad den tål och sin publik allt vad den vill ha och lite till. Här kör han sitt bejublade nummer Monkey Magic.